Hackerspace, makerspace, hacklab, makerlab, creative space...

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kaikkien takana on sama idea. Harrastetila jota voi käyttää erilaisten projektien työstämiseen niin yhdessä kuin yksinkin. Hackerspace voi olla jonkun autotallissa oleva sohva jolla voi istua läppärin kanssa; suuri työpaja hitsausvälineineen, sorveineen ja palvelinhuoneineen tai jotain siltä väliltä. Vaikka hakkeri-nimeen liittyy paljon (vääriä) mielikuvia, on sanan taustalla ihminen jolla on halu tehdä/rakentaa/muokata ympäröivää maailmaa, oli se sitten taulun maalaamista, puutöitä, elektronisten laitteiden suunnittelua tai tietokoneohjelmien koodailua.

Toinen teema tällaisella tilalla on avoimuus: tila ei ole yhden yrityksen/oppilaitoksen/suljetun ryhmän käytössä vaan siellä saa toimia kaikki joita yhdistää halu rakentaa asioita (toki tietyin rajoituksin). Yleensä maailmalla olevissa tiloissa on ns. avoimien ovien päiviä jolloin paikalle saa tulla kuka tahansa ja muutoin tila on vapaasti sen jäsenien käytettävissä. Lisäksi tiloissa voidaan järjestää erilaisia avoimia tilaisuuksia.

Idea ja halu perustaa Ouluun tällainen tila tuli täysin omasta tarpeesta ja mielenkiinnon kohteista. Olisi mukava värkkäillä erilaisia asioita, mutta kerrostalo-asujana ei tiloja juurikaan ole. Toisaalta joihinkin asioihin ei oma osaaminen riitä ja yksin väkertäminenkään ei aina houkuttele. Muutamia tälläisiin teemoihin liittyviä porukoita Oulussa onkin, mutta ne eivät lopulta ole kovinkaan avoimia tai ovat rajatumpaan toimintaan keskittyviä. Toistaiseksi ollaan vielä idea-asteella, mutta jos vain tarpeellinen määrä aktiivisia kiinnostuneita löytyy, voidaan projektia viedä eteenpäin.

Nyt siis on haussa ihmiset joita tällainen toiminta edes jossain määrin kiinnostaa. Kiinnostuneet voivat ilmaista itsensä minulle suoraan <otter AT SPAMFREE 0x00 DOT fi> tai pistäytyä IRCnetissä kanavalla #Tarlab, myös sähköpostilista on olemassa. Viestiä saa myös kertoa eteenpäin (ja tarvittaessa kääntää) jos vain keksii jonkin tavan potentiaalisia kiinnostuneita löytää.CategoryTarlab